Misbrugscenter

Slip misbruget af medicin med et ophold på et misbrugscenter

Slip misbruget af medicin med et ophold på et misbrugscenter

editorial

Kender du én, som er begyndt at tage lidt for mange piller i det daglige, i forhold til hvad han eller hun fejler? Eller får din kæreste eller ægtefælle sig en lille ekstra over tørsten lidt for ofte? Så kan der være tale om begyndelsen på et afhængigheds betinget misbrug, som kræver omgående handling.

Hvad er et afhængigheds betinget misbrug?

Et afhængigheds betinget misbrug er, groft sagt – et overforbrug af et stof som kan virke smertestillende, euforiserende eller opkvikkende. De fleste misbrugere har udviklet deres afhængighed gennem længere tids overforbrug af eksempelvis receptpligtig medicin, alkohol eller hårde, ulovlige stoffer så som kokain, heroin eller amfetamin.

Et misbrug, som har stået på i længere tid, kræver typisk professionel behandling, hvis den misbrugsramte skal tilbage på rette spor igen. Og desværre er det ikke altid, den misbrugsramte selv ønsker behandling. Det er nemlig kendetegnende for et afhængigheds betinget misbrug, at den misbrugsramte bliver ramt af en form for kognitiv dissonans, når afhængigheden først har slået sine skarpe kløer i ham eller hende.

Dette vil sige, at den misbrugsramte til hver en tid hårdnakket vil benægte, at der skulle være tale om et problem. Man kan betragte dette fænomen som afhængighedens forsvars mekanisme. Hvis man anskuer afhængigheden som en slags dæmon, som på parasitisk vis besætter den misbrugsramte, vil pågældende dæmon prøve at forlede den misbrugsramte til at tro, at der ikke er tale om et farligt misbrug. Og så kan misbruget ellers få lov at eskalere, indtil det har ædt den misbrugsramte op med hud og hår, og med krop og sjæl.

Få hjælp til misbrugs behandling på et misbrugscenter

Derfor er det vigtigt, at du som pårørende handler nu. Et misbrug går ikke væk af sig selv – det kræver professionel behandling. Og det kan din misbrugsramte pårørende få hos Behandlingscenter Stien – læs mere på https://behandlingscenter-stien.dk