Misbrugscenter

Få hjælp til at komme ud af pille-afhængigheden på et misbrugscenter

Få hjælp til at komme ud af pille-afhængigheden på et misbrugscenter

editorial

Er du afhængig af receptpligtig medicin – og har du svært ved at se hvorledes du skal komme ud af dit misbrug? Så kan du med fordel læse med i det følgende.

Hvornår er man misbruger?

Du kan betragte dig selv som misbruger, hvis du eksempelvis har et voksende forbrug af læge ordineret medicin, som du egentlig ikke har brug for. Et kendt eksempel er patienten, som får udskrevet stærk smertestillende medicin efter en operation for at lindre ubehaget og kunne fungere i hverdagen.

Hvis forbruget af denne medicin fortsætter efter at smerterne har fortaget sig, og måske oven i købet vokser med tiden, er der tale om et misbrug. Patienten kan have skabt en afhængighed af stoffet i den receptpligtige medicin – og når først der er opstået en afhængighed, kan det være rigtig svært at give slip på medicinen.

Hvordan opstår afhængighed af receptpligtig medicin?

Gennem tiderne har mange former for receptpligtig medicin været genstand for afhængighed og misbrug. De først alment kendte eksempler på medicin misbrug stammer for det forrige århundrede, hvor de såkaldte barbiturater – også kaldet nerve medicin – i stor stil blev misbrugt på grund af deres beroligende virkning. Af samme grund blev barbiturater kaldet for ”downers”, og var utroligt afhængigheds skabende. Barbiturater er siden blevet erstattet af benzodiazepiner, som er knap så – men stadig særdeles – vanedannende.

En anden form for medicin misbrug er misbruget af opioider, som er syntetisk fremstillede stoffer, og som trådte i stedet for de rene morfin præparater (opiater) for få årtier siden. Opioider emulerer opiaternes virkning, og blev egentlig betragtet som mindre afhængigheds skabende end opiaterne, men her har man altså også taget fejl.

Er du stor forbruger af et af ovenfor nævnte stoffer, bør du søge professionel hjælp til afvænning. Behandlingscenter Stien er et misbrugscenter med speciale i behandling af pillemisbrug – læs mere på behandlingscenter-stien.dk